Vi tar hjälp av cookies för att tillhandahålla våra tjänster.
Genom att använda våra tjänster godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies här

Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Regerande världscupmästaren Frida Hansdotter berättar om sin vardag

2016-12-06

Foto: Klas Rockberg

Förra säsongens världscupsvinnare om livet som slalomproffs

Förra säsongen vann du hela slalomcupen. Hur motiverar du dig nu när du vunnit världscupen?

Ja, förra säsongen var verkligen helt fantastisk, att lyckas med sina drömmars mål och få ta emot globen (glas-pokalen) i slutet på säsong var magiskt. Svårt att beskriva med ord. Jag känner att jag har mer i mig och vill visa att jag kan åka ännu snabbare. I år har vi VM i St. Moritz och det kommer vara den stora höjdpunkten denna säsong!

Du reser mycket, hur får du det att fungera med familj och vänner på hemmaplan?

Vi reser cirka 200 dagar om året och det är helt fantastiskt att få ha sin hobby som jobb. Men självklart saknar jag min familj och vänner när jag är ute på touren, dom är ett otroligt stöd för mig och stöttar mig till 100%. Utan dom hade jag aldrig tagit mig så långt som jag gjort. Och när jag är hemma mellan läger eller tävlingar är det bästa som finns att få umgås med nära och kära!

Beskriv en vanlig tävlingsdag.

Vi går upp tidigt runt 5.30, frukost, uppvärmning, inåkning innan kl 8.00-8.30 sen är det dags för besiktning. Vi går igenom banan och kollar på svårigheter och partier där vi kan gasa lite extra. Efter besiktningen går vi in på team hospitality (som en värmestuga), varvar ner lite, äter något mindre så man får i sig lite energi, går på toa och sen är det dags för att åka upp på start. Jag åker upp ca 30 min innan start så jag hinner göra en bra uppvärmning på ca 20 min, gå igenom banan i mitt huvud och ta banrapport från träningarna (ifall att de sett något av föråkarna som man ska ha med sig i beräkningarna när det är dags för en själv). Sätter på mig skidorna cirka 5 min innan min start, går in i mig själv, laddar på och när jag glider in i starthuset kommer adrenalin-kicken, jag älskar känslan när man står vid startgrinden och vet att nu är det dags att kasta sig ut och köra järnet. Efter första åket står man oftast kvar och kollar på några och hejar på sina lagkompisar, gör några intervjuer och sen är det dags att ta in till team hospitality få i sig lite lunch, varva ner. Jag brukar ringa pappa mellan åken (det perfekta bollblanket hemma, få några bra tips till andra åket). Upp och besikta andra åkets bana vid cirka 12.00 och sen går man in på team hospitality och gör samma procedur som innan första åket. Efter tävlingen får man förhoppningsvis kliva upp på pallen. Det blir en hel del intervjuer och sen är det oftast dopingkontroll innan man är tillbaka på hotellet.

Du har varit med i världseliten i många år nu. Hur länge planerar du att hålla på?

Jag har hittills haft en fantastisk karriär och som jag sa tidigare så känner jag att jag har mer att ge. Så länge jag känner att jag har mer potential, kroppen håller och motivationen är på topp planerar jag att köra tre säsonger till. I år har vi VM i St. Moritz, nästa år är det OS och året efter det VM på hemmaplan. Vore väldigt roligt att få avsluta min karriär med ett bra VM i Åre. Men jag tar år för år och så ser vi hur länge jag kommer hålla på.

Foto: Klas Rockberg